Vatandaş kamulaştırılan mala dava açamayacak!

22.05.2017 - 12:17

Ak Partinin hazırladığı kanun teklifiyle kamulaştırmanın ardından ilk hak sahibi vatandaşların dava açma hakkına kısıtlama getiriliyor

 

Ak Partinin hazırladığı kanun teklifiyle kamulaştırmanın ardından ilk hak sahibi vatandaşların dava açma hakkına kısıtlama getiriliyor.

 

Ak Parti tarafından Yeraltı Suları Kanununda değişiklik öngörülen yasa teklifi yenilenerek içine Kamulaştırma Kanununun 22. maddesinin değiştirilmesini planlayan bir madde eklendi. Torba teklif, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi.

 

Yürürlükteki Kamulaştırma Kanununa göre, kamulaştırılan taşınmaz malların kamu yararı tahsisi kalmaması halinde, bu durum mal sahibi veya mirasçılarına Tebligat Kanunu uyarınca duyuruluyor. Bunun üzerine mal sahibi veya mirasçılar, aldığı kamulaştırma bedelini 3 ay içinde ödeyerek taşınmaz malını geri alabiliyor. Ancak yeni yasa teklifi, ‘kamulaştırılan taşınmazda, kamulaştırma amacına uygun bir işlem veya tesisat yapılmasından sonra bu hükmün uygulanmamasını öngörüyor.

 

Teklifte imzası bulunan Ak Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul, "Devlet farklı biçimde kullanmak isteyince vatandaşlar dava açabiliyor. Belediyelerden bu konuda itirazlar var" derken, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise, “Devlet, böyle bir yasayla milletin elinden aldığı taşınmazları ileride ucu açık şekilde değerlendireceğini ilan etmiş oluyor” dedi.

 

Okuldan iş merkezi olabiliyor

 

Bir taşınmaz, kamulaştırma amacına uygun olarak okula dönüştürülüyor. Ancak bir süre sonra bölgenin öğrenci potansiyelinin düşmesi veya okulun iş merkezleri arasında kalması nedeniyle eğitim hizmeti tam anlamıyla sürdürülemez hale geliyor. Taşınmazı kamulaştıran kurum, okulu iş merkezine dönüştürebiliyor. Bu durumda ilk hak sahibi vatandaşlar ya tazminat davası, tapu iptal ya da kamulaştırmanın iptali istemiyle dava açabiliyor. Teklifteki düzenlemeyle vatandaş dava açamayacak ve tazminat ile taşınmazın geri verilmesi yönünde talepte bulunamayacak. Haberin tamamı için;

http://emlak.kanald.com.tr/haber/Genel/Vatandas_kamulastirilan_mala_dava_acamayacak/46891.aspx